Зеленчукови и плодови сокове за добро здраве
От древността е известно, че плодовите и зеленчуковите сокове са много полезни за здравето и че те са незаменим източник на витамини и други важни за човешкия организъм вещества.
Натуралният сок по правило е източник на глюкоза, фруктоза, минерали. В неосветените сокове има пектин, който намалява нивото на холестерола в кръвта и нормализира дейността на стомашно-чревния тракт.
В 1 чаша портокалов сок например се съдържат до 70 мг витамин С – препоръчваната доза за един възрастен човек за 1 ден.
Кайсиевият сок укрепва сърдечната мускулатура. Неговата редовна употреба предотвратява сърдечната аритмия.
Ананасовият сок влияе благотворно върху функцията на бъбреците и черния дроб. Той съдържа бромелаин, който спомага за изгарянето на мазнините и добрия тонус на организма като цяло. Затова той активно се използва в диетичното хранене. Този сок се препоръчва и като лечебно средство при заболяване на бъбреците и при ангини.
Портокаловият сок има антиканцерогенни свойства, открити още в средата на миналия век.
Сокът от диня е подходящо средство срещу отоци, свързани с проблеми в сърдечно-съдовата система и бъбреците.
Сокът от грозде помага за възстановяването на изтощената нервна система и е полезен при отпадналост. Той “почиства” бъбреците и черния дроб от токсините и филтрира кръвта, като забележимо намалява съдържанието на холестерол в кръвта.
Вишневият сок помага при запек, подобрява обменните процеси, укрепва организма, подобрява апетита и се прилага като средство за отхрачване.
Сокът от нар е полезен като общо укрепващо средство, за възстановяване на организма след болест или операция, помага при малокръвие.
Сокът от грейпфрут е прекрасно натурално средство против безсъние. Той също така нормализира кръвното налягане и освобождава кръвта от излишния холестерол.
Сокът от круши притежава противомикробно действие и е полезен при камъни в бъбреците.
Сокът от зеле се пие при гастрити с понижена киселинност, язва на стомаха и заболявания на черния дроб и далака. Сокът от бялото зеле укрепва кръвоносните съдове, стимулира процеса на възстановяване на клетките на лигавицата на стомашно-чревния тракт, нормализира обмена на мазнините.
Сокът от моркови подобрява зрението, укрепва организма и възстановява силите след болест, след повишени умствени и физически натоварвания, помага при лечението на язва на стомаха, при онкологични заболявания, туберкулоза и малокръвие. Подобрява апетита, заздравява зъбите, повишава съпротивляемостта към инфекции.
Сокът от краставици нормализира кръвното налягане и сърдечната дейност, подобрява състоянието на зъбите, венците, ноктите и косата, помага при ревматизъм, атеросклероза, пародонтоза, подобрява паметта.
Сокът от праскови укрепва сърдечната мускулатура и помага при аритмия. Той действа успокояващо върху стомаха при изострен гастрит и помага при малокръвие.
Сокът от цвекло се смята за “сока за жените”. Той е полезен също при запек, малокръвие, болести на сърцето и стомашно-чревния тракт, за намаляване на кръвното налягане. Употребата му трябва да започне с приемане на малко количество (по 1 с.л.) или в смес с други сокове, например със сок от моркови, като постепенно се намалява количеството на сока от моркови.
Сокът от червено френско грозде се препоръчва при заболявания на сърдечно-съдовата система, при язва, подагра, кожни заболявания, ревматизъм, настинка.
Сокът от касис се препоръчва при авитаминоза, малокръвие, гастрит с понижена киселинност, остър бронхит, грип и ангина. Той спомага за унищожаване вирусите, повишава имунитета, притежава общоукрепващо действие и е богат на витамин С.
Доматеният сок е богат на соли и микроелементи. В него се съдържат особено големи количества от витамините А и С – антиоксиданти, забавящи стареенето на клетките и укрепващи имунната система.
Ябълковият сок се използва при затлъстяване и захарен диабет, при заболявания на сърдечно-съдовата система, черния дроб, бъбреците , при дизентерия, хронични колити, подагра, ревматизъм, атеросклероза, камъни в бъбреците и жлъчката. Той изкарва от организма солите на тежките метали и радионуклидите.
Натуралният сок по правило е източник на глюкоза, фруктоза, минерали. В неосветените сокове има пектин, който намалява нивото на холестерола в кръвта и нормализира дейността на стомашно-чревния тракт.
В 1 чаша портокалов сок например се съдържат до 70 мг витамин С – препоръчваната доза за един възрастен човек за 1 ден.
Кайсиевият сок укрепва сърдечната мускулатура. Неговата редовна употреба предотвратява сърдечната аритмия.
Ананасовият сок влияе благотворно върху функцията на бъбреците и черния дроб. Той съдържа бромелаин, който спомага за изгарянето на мазнините и добрия тонус на организма като цяло. Затова той активно се използва в диетичното хранене. Този сок се препоръчва и като лечебно средство при заболяване на бъбреците и при ангини.
Портокаловият сок има антиканцерогенни свойства, открити още в средата на миналия век.
Сокът от диня е подходящо средство срещу отоци, свързани с проблеми в сърдечно-съдовата система и бъбреците.
Сокът от грозде помага за възстановяването на изтощената нервна система и е полезен при отпадналост. Той “почиства” бъбреците и черния дроб от токсините и филтрира кръвта, като забележимо намалява съдържанието на холестерол в кръвта.
Вишневият сок помага при запек, подобрява обменните процеси, укрепва организма, подобрява апетита и се прилага като средство за отхрачване.
Сокът от нар е полезен като общо укрепващо средство, за възстановяване на организма след болест или операция, помага при малокръвие.
Сокът от грейпфрут е прекрасно натурално средство против безсъние. Той също така нормализира кръвното налягане и освобождава кръвта от излишния холестерол.
Сокът от круши притежава противомикробно действие и е полезен при камъни в бъбреците.
Сокът от зеле се пие при гастрити с понижена киселинност, язва на стомаха и заболявания на черния дроб и далака. Сокът от бялото зеле укрепва кръвоносните съдове, стимулира процеса на възстановяване на клетките на лигавицата на стомашно-чревния тракт, нормализира обмена на мазнините.
Сокът от моркови подобрява зрението, укрепва организма и възстановява силите след болест, след повишени умствени и физически натоварвания, помага при лечението на язва на стомаха, при онкологични заболявания, туберкулоза и малокръвие. Подобрява апетита, заздравява зъбите, повишава съпротивляемостта към инфекции.
Сокът от краставици нормализира кръвното налягане и сърдечната дейност, подобрява състоянието на зъбите, венците, ноктите и косата, помага при ревматизъм, атеросклероза, пародонтоза, подобрява паметта.
Сокът от праскови укрепва сърдечната мускулатура и помага при аритмия. Той действа успокояващо върху стомаха при изострен гастрит и помага при малокръвие.
Сокът от цвекло се смята за “сока за жените”. Той е полезен също при запек, малокръвие, болести на сърцето и стомашно-чревния тракт, за намаляване на кръвното налягане. Употребата му трябва да започне с приемане на малко количество (по 1 с.л.) или в смес с други сокове, например със сок от моркови, като постепенно се намалява количеството на сока от моркови.
Сокът от червено френско грозде се препоръчва при заболявания на сърдечно-съдовата система, при язва, подагра, кожни заболявания, ревматизъм, настинка.
Сокът от касис се препоръчва при авитаминоза, малокръвие, гастрит с понижена киселинност, остър бронхит, грип и ангина. Той спомага за унищожаване вирусите, повишава имунитета, притежава общоукрепващо действие и е богат на витамин С.
Доматеният сок е богат на соли и микроелементи. В него се съдържат особено големи количества от витамините А и С – антиоксиданти, забавящи стареенето на клетките и укрепващи имунната система.
Ябълковият сок се използва при затлъстяване и захарен диабет, при заболявания на сърдечно-съдовата система, черния дроб, бъбреците , при дизентерия, хронични колити, подагра, ревматизъм, атеросклероза, камъни в бъбреците и жлъчката. Той изкарва от организма солите на тежките метали и радионуклидите.