Здравето и био манията
Не обръщате никакво внимание на съставките и произхода на храните и търсите просто евтиното или пък сте от хората, които четат етикетите на продуктите сякаш са особено увлекателни романи и нямат нищо против да платят 3-4 пъти повече за био храна?
Но такава може да намерите на много по-ниска цена директно от дребни производители, а не само в специализираните био магазини, където цените са баснословни. А и това, че една храна не носи етикет „био“ не означава задължително, че не е е здравословна. Така че не ставайте жертва на отскоро появилата се био мания.
Био продуктите са плод на маркетингова стратегия и с нищо не се различават от продуктите, които се произвеждат на село. Но тъй като явно „селски“ или „домашен“ домат не са благозвучни наименования, се въведе модерното „био“, с което и цената на въпросните продукти стана особено луксозна и непосилна за голяма част от хората. И докато може да купите килограм големи домашни домати срещу левче от някоя баба пред двора й на село, то същите домати, но този път „био“ ще намерите в появилите се като гъби на всеки ъгъл био магазина, но вече на цена 4-5 лв./кг. Така че със сигурност био продуктите не се отразяват здравословна на джоба ви. Но мнозина са съгласни да дават повече пари, твърдейки, че поне знаят за какво ги дават.
Био продуктите се отглеждат максимално близко до естественото им развитие в природата. Не са генно модифицирани, не се пръскат с пестициди, използват се животински, а не синтетични торове при отглеждането им, имат вкус и аромат - нещо, с което не могат да се похвалят производителите на ГМО продукти. И за разлика от тях, био продуктите не са извадени като от калъп, а се различават по форма и цвят, нямат перфектен външен вид и се развалят много бързо, защото не съдържат консерванти.
Био продуктите са по-здравословни защото са екологично отгледани, което запазва хранителните им качества и съдържанието на витамини. Био храните са богати също на минерали, антиоксиданти и омега 3 мастни киселини. Не са опасни за здравето, защото не са третирани с химикали и хормони на растежа, не съдържат консерванти, изкуствени оцветители и подсладители.
Но такава може да намерите на много по-ниска цена директно от дребни производители, а не само в специализираните био магазини, където цените са баснословни. А и това, че една храна не носи етикет „био“ не означава задължително, че не е е здравословна. Така че не ставайте жертва на отскоро появилата се био мания.
Био продуктите са плод на маркетингова стратегия и с нищо не се различават от продуктите, които се произвеждат на село. Но тъй като явно „селски“ или „домашен“ домат не са благозвучни наименования, се въведе модерното „био“, с което и цената на въпросните продукти стана особено луксозна и непосилна за голяма част от хората. И докато може да купите килограм големи домашни домати срещу левче от някоя баба пред двора й на село, то същите домати, но този път „био“ ще намерите в появилите се като гъби на всеки ъгъл био магазина, но вече на цена 4-5 лв./кг. Така че със сигурност био продуктите не се отразяват здравословна на джоба ви. Но мнозина са съгласни да дават повече пари, твърдейки, че поне знаят за какво ги дават.
Био продуктите се отглеждат максимално близко до естественото им развитие в природата. Не са генно модифицирани, не се пръскат с пестициди, използват се животински, а не синтетични торове при отглеждането им, имат вкус и аромат - нещо, с което не могат да се похвалят производителите на ГМО продукти. И за разлика от тях, био продуктите не са извадени като от калъп, а се различават по форма и цвят, нямат перфектен външен вид и се развалят много бързо, защото не съдържат консерванти.
Био продуктите са по-здравословни защото са екологично отгледани, което запазва хранителните им качества и съдържанието на витамини. Био храните са богати също на минерали, антиоксиданти и омега 3 мастни киселини. Не са опасни за здравето, защото не са третирани с химикали и хормони на растежа, не съдържат консерванти, изкуствени оцветители и подсладители.