За дъвките и хората
Дъвките без захар могат да увредят зъбите според ново изследване.
Учените преглеждат данни от провеждани изследвания, свързани с консумацията на продукти, които не съдържат захар, и констатират, че дъвките съдържат киселинни консерванти.
Изследователите обясняват, че тези добавки често се срещат при дъвките с плодов вкус и могат да причинят зъбна ерозия – необратима загуба на минерали, която води до увреждане на структурата на зъба.
Много често терминът „без захар“ създава погрешно мнение за здравословен за зъбите продукт, тъй като повечето хора смятат, че само захарта носи вреди, допълват още учените. Tе смятат, че широката общественост трябва да бъде запозната със скритите рискове от консумацията на продуктите без захар.
Повечето от тях съдържат ксилитол – заместител на захарта, одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA). Редица изследвания доказват, че ксилитолът намалява риска от появата на кариес. Европейският съюз също го обявява като безвреден за зъбите.
Американската стоматологична организация дори препоръчва дъвките без захар, тъй като при дъвченето им се отделя повече слюнка, която помага да се отстрани плаката и замърсяванията по зъбите.
Авторите на изследването твърдят, че комбинацията от ксилитол и овкусители, съдържащи киселина, е вредна за зъбите. Това не се отнася единствено за дъвките. Много други продукти, като газирани напитки и бонбони без захар, също може да съдържат тези съставки.
Колкото по-дълго киселините са в контакт със зъбите, толкова повече рискът от ерозия се повишава. В този смисъл, когато смучем топящ се бонбон, вредата за зъбите ни е много по-голяма.
Учените предупреждават, че не всички продукти без захар са безвредни. Трябва да избягваме тези, които имат кисел вкус.
Според експертите има и здравословни продукти без захар, които не причиняват ерозия на зъбите. Такива са, например, ментовият шоколад или продуктите с карамелов вкус без захар.
Учените преглеждат данни от провеждани изследвания, свързани с консумацията на продукти, които не съдържат захар, и констатират, че дъвките съдържат киселинни консерванти.
Изследователите обясняват, че тези добавки често се срещат при дъвките с плодов вкус и могат да причинят зъбна ерозия – необратима загуба на минерали, която води до увреждане на структурата на зъба.
Много често терминът „без захар“ създава погрешно мнение за здравословен за зъбите продукт, тъй като повечето хора смятат, че само захарта носи вреди, допълват още учените. Tе смятат, че широката общественост трябва да бъде запозната със скритите рискове от консумацията на продуктите без захар.
Повечето от тях съдържат ксилитол – заместител на захарта, одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA). Редица изследвания доказват, че ксилитолът намалява риска от появата на кариес. Европейският съюз също го обявява като безвреден за зъбите.
Американската стоматологична организация дори препоръчва дъвките без захар, тъй като при дъвченето им се отделя повече слюнка, която помага да се отстрани плаката и замърсяванията по зъбите.
Авторите на изследването твърдят, че комбинацията от ксилитол и овкусители, съдържащи киселина, е вредна за зъбите. Това не се отнася единствено за дъвките. Много други продукти, като газирани напитки и бонбони без захар, също може да съдържат тези съставки.
Колкото по-дълго киселините са в контакт със зъбите, толкова повече рискът от ерозия се повишава. В този смисъл, когато смучем топящ се бонбон, вредата за зъбите ни е много по-голяма.
Учените предупреждават, че не всички продукти без захар са безвредни. Трябва да избягваме тези, които имат кисел вкус.
Според експертите има и здравословни продукти без захар, които не причиняват ерозия на зъбите. Такива са, например, ментовият шоколад или продуктите с карамелов вкус без захар.