Вредни ли са ябълките за зъбите

Консумацията на ябълки може да бъде до четири пъти по-вредна за зъбите от газираните напитки, според ново изследване, което разглежда връзката между силно киселинните храни и денталното здраве.
Виното и бирата също предразполагат към проблеми със зъбите, за разлика от маринования лук и грейпфрута, които са по-малко вредни за денталното здраве, сочат резултатите.
\"Не е важно единствено какво ядем, а и как го ядем. Например ако консумираме ябълката бавно, високите нива на киселинност могат да увредят зъбите.\", казва проф. Дейвид Бартлет от Института по дентално здраве към Кралския колеж в Лондон и ръководител на изследването.
Учените анализират храненето и денталното здраве на 1000 мъже и жени на възраст 18-30 години, като изследват за увреждане на емайла и дентина – основната подкрепяща структура на зъбите под емайла.
Оказва се, че консумиращите ябълки са 3,7 пъти по-застрашени от увреждане на дентина, докато при групата на консумиращите газирани напитки не се отчита допълнителен риск.
Плодовият сок увеличава четирикратно вероятността от увреждане на емайла около горната част на зъбите, в близост до венците, а леката бира, която е киселинна напитка, повишава 3 пъти риска от увреждане на дентина, обясняват изследователите. Някои сортове ябълки съдържат количество захар, равностойно на 4 чаени лъжички, което допринася за повишени нива на киселинност в устата.
Можем да намалим вредния ефект от консумацията на ябълки за зъбите, ако хапваме едновременно парче сирене или мляко – и двата продукта съдържат калций, който неутрализира киселината. Пиенето на питейна вода, веднага след като сме яли ябълка, също редуцира риска.
Консумацията на плодови сокове и шейкове със сламка е друг вариант за защита на зъбите, съветва диетологът д-р Гленис Джоунс.
Миенето на зъбите преди хапването на киселинни храни също помага в защитата на денталното здраве, тъй като осигурява бариера между храната и зъбите, допълва специалистът.
20 окт 2011
1226

Подобни новини