Витамин В12 за добра памет
Ниското ниво на витамин В12 в организма се отразява негативно на когнитивните ни способности, показва научно изследване.
При изследване на 121 възрастни над 65-годишна възраст от Чикаго екип учени открива взаимовръзка между недостига на витамин В12 в организма и изявата на когнитивен дефицит, който често прераства в деменция.
Резултатите са противоположни на анализ, който направи екип от Обединеното кралство минала година. Британските учени констатираха, че приемът на витамин В12 при възрастни пациенти с признаци на когнитивни нарушения води до свиване на мозъка, което също се възприема за предвестник на умствен упадък. Тогава медиците разясниха, че при високите стойности на витамин В12 в кръвта се наблюдава спад на количеството на хомоцистеин, а научни изследвания многократно показват, че ниските нива на тази аминокиселина са обвързани с риск от болест на Алцхаймер, загуба на паметта и удар.
Работата на британския екип се концентрира обаче само върху стойностите на витамина в кръвта, което не се смята за особено показателен маркер за наличието му в организма като цяло, според съавтора на настоящето изследване д-р Марта Клейр Морис от медицинския център на университета Раш.
При настоящото изследване в продължение на четири и половина години научният екип проследява метаболити на витамина, които насочват за дефицита му в организма, както и когнитивните способности и паметта на възрастните, включително като извършват ядрено-магнитно сканиране за установяване обема на мозъка и други признаци на мозъчно увреждане.
При четири-пет маркера за отчитане на висока степен на дефицит на витамин В12 изследователите документират упадък в умствените възможности чрез тестове и свиване на обема на мозъка. В сп. Neurology са представени конкретни данни за количествата на витамина и хомоцистеина и резултати от тестовете.
Когато всички използвани маркери показват добра концентрация на витамин В12 в организма - а не точно нивата на витамина в кръвта, подчертават от екипа - възрастните показват по-добри резултати на тестовете и се отчита по-голям обем на мозъка.
Експертите са на мнение, че лекарите се нуждаят от по-добри изследвания, които да отразяват статуса на организма по отношение на витамин В12. Според авторите е по-добре на този етап да се измерват нивата на хомоцистеин.
Според екипа за сега не се разполага с достатъчно данни, за да се препоръча прием на определена доза витамин В12 при възрастните като мярка за борба срещу когнитивен дефицит, както и не е ясно дали необходимото количество не може да се осигури адекватно чрез специален хранителен режим. Препоръчителната дневна доза от витамина за възрастни е 2,4 микрограма. Изследователската дейност в тази насока продължава.
От друга страна доброволците в изследването споделят, че приемът на витамин В12 се е отразил много добре на психическите и физическите им способности. Г-жа Юджиин Богс, на която в продължение на 4 години е прилаган инжекционно витамин В12 веднъж в месеца, коментира, че чувства ума си по време на лечението остър като на 21-годишна възраст.
Витамин В12 се съдържа основно в храните от животински произход като черен дроб, дреболии, стриди. В по-малки количества се намира в месото, птиците, рибата, млечните продукти и яйцата.
При възрастните хора обаче се открива тенденция на затруднено усвояване на витамина от храната, заради настъпващите изменения в храносмилането с годините. С нарушено усвояване на витамина са хората с цьолиакия, болест на Крон и диабет.
При изследване на 121 възрастни над 65-годишна възраст от Чикаго екип учени открива взаимовръзка между недостига на витамин В12 в организма и изявата на когнитивен дефицит, който често прераства в деменция.
Резултатите са противоположни на анализ, който направи екип от Обединеното кралство минала година. Британските учени констатираха, че приемът на витамин В12 при възрастни пациенти с признаци на когнитивни нарушения води до свиване на мозъка, което също се възприема за предвестник на умствен упадък. Тогава медиците разясниха, че при високите стойности на витамин В12 в кръвта се наблюдава спад на количеството на хомоцистеин, а научни изследвания многократно показват, че ниските нива на тази аминокиселина са обвързани с риск от болест на Алцхаймер, загуба на паметта и удар.
Работата на британския екип се концентрира обаче само върху стойностите на витамина в кръвта, което не се смята за особено показателен маркер за наличието му в организма като цяло, според съавтора на настоящето изследване д-р Марта Клейр Морис от медицинския център на университета Раш.
При настоящото изследване в продължение на четири и половина години научният екип проследява метаболити на витамина, които насочват за дефицита му в организма, както и когнитивните способности и паметта на възрастните, включително като извършват ядрено-магнитно сканиране за установяване обема на мозъка и други признаци на мозъчно увреждане.
При четири-пет маркера за отчитане на висока степен на дефицит на витамин В12 изследователите документират упадък в умствените възможности чрез тестове и свиване на обема на мозъка. В сп. Neurology са представени конкретни данни за количествата на витамина и хомоцистеина и резултати от тестовете.
Когато всички използвани маркери показват добра концентрация на витамин В12 в организма - а не точно нивата на витамина в кръвта, подчертават от екипа - възрастните показват по-добри резултати на тестовете и се отчита по-голям обем на мозъка.
Експертите са на мнение, че лекарите се нуждаят от по-добри изследвания, които да отразяват статуса на организма по отношение на витамин В12. Според авторите е по-добре на този етап да се измерват нивата на хомоцистеин.
Според екипа за сега не се разполага с достатъчно данни, за да се препоръча прием на определена доза витамин В12 при възрастните като мярка за борба срещу когнитивен дефицит, както и не е ясно дали необходимото количество не може да се осигури адекватно чрез специален хранителен режим. Препоръчителната дневна доза от витамина за възрастни е 2,4 микрограма. Изследователската дейност в тази насока продължава.
От друга страна доброволците в изследването споделят, че приемът на витамин В12 се е отразил много добре на психическите и физическите им способности. Г-жа Юджиин Богс, на която в продължение на 4 години е прилаган инжекционно витамин В12 веднъж в месеца, коментира, че чувства ума си по време на лечението остър като на 21-годишна възраст.
Витамин В12 се съдържа основно в храните от животински произход като черен дроб, дреболии, стриди. В по-малки количества се намира в месото, птиците, рибата, млечните продукти и яйцата.
При възрастните хора обаче се открива тенденция на затруднено усвояване на витамина от храната, заради настъпващите изменения в храносмилането с годините. С нарушено усвояване на витамина са хората с цьолиакия, болест на Крон и диабет.