Витамин D и тютюнопушене
Недостигът на витамин Д се свързва с по-лоши показатели на дихателната функция и по-бързо увреждане на белия дроб при пушачи.
Тази констатация води до предположението, че витамин Д притежава протективен характер спрямо неблагоприятния ефект на тютюнопушенето върху белодробната тъкан.
Водещият изследовател на проучване, проведено в Бостън, Д-р Нанси Ланг обяснява: ”Изследвахме връзките между дефицитът на витамин Д, пушенето, белодробната функция и честотата на влошаването й. В изследването бяха включени 626 възрастни мъже за период от двадесет години. Открихме, че нормалното ниво на вит Д има предпазващ ефект върху белодробната функция при пушачи.”
Нивата на витамин Д са били определяни трикратно по различно време в периода 1983 до 2003г, а белодробната функция е била изследвана паралелно посредством спирометрия.
При изследваните с дефицит на витамин Д, за всяка една година тютюнопушене, форсираният експираторен обем за една секунда (ФЕО1) е намалявал с 12 мл, докато при тези с нормални стойности на витамина, намаляването е само с 6,5 мл. При продължително проучване дефицитът на вит Д води до задълбочаващо се понижаване на ФЕО1 при пушачи във всички случаи.
При изследване на непушачи, не се наблюдава значимо влияние на нивата на витамин Д върху белодробната функция или върху нейното понижение, което насочва към извода, че вит Д може да модифицира увредите върху белите дробове при пушачи, като ефектите вероятно се дължат на противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на витамина.
Тази констатация води до предположението, че витамин Д притежава протективен характер спрямо неблагоприятния ефект на тютюнопушенето върху белодробната тъкан.
Водещият изследовател на проучване, проведено в Бостън, Д-р Нанси Ланг обяснява: ”Изследвахме връзките между дефицитът на витамин Д, пушенето, белодробната функция и честотата на влошаването й. В изследването бяха включени 626 възрастни мъже за период от двадесет години. Открихме, че нормалното ниво на вит Д има предпазващ ефект върху белодробната функция при пушачи.”
Нивата на витамин Д са били определяни трикратно по различно време в периода 1983 до 2003г, а белодробната функция е била изследвана паралелно посредством спирометрия.
При изследваните с дефицит на витамин Д, за всяка една година тютюнопушене, форсираният експираторен обем за една секунда (ФЕО1) е намалявал с 12 мл, докато при тези с нормални стойности на витамина, намаляването е само с 6,5 мл. При продължително проучване дефицитът на вит Д води до задълбочаващо се понижаване на ФЕО1 при пушачи във всички случаи.
При изследване на непушачи, не се наблюдава значимо влияние на нивата на витамин Д върху белодробната функция или върху нейното понижение, което насочва към извода, че вит Д може да модифицира увредите върху белите дробове при пушачи, като ефектите вероятно се дължат на противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на витамина.