Въздействат ли цветовете на храната върху здравето ни?

Зелените храни облекчават главоболието, намаляват напрежението, повишават защитните сили на организма и ни зареждат с енергия. Те са и отлично средство срещу стрес и умора. Съдържащият се хлорофил в плодовете и зеленчуците със зелен цвят, стимулира производството на еритроцити в кръвта. Ако искате да подсилите имунната си система, осигурете наличието на зелен грах, маруля и броколи в дневното си меню. Освен вкусни, те са и много здравословни.

Белите храни действат успокояващо, помагат за изхвърлянето на токсините от организма, намаляват раздразнителността и нервността и ни даряват със спокойствие. Освен това те са и много богати на калций, който подсилва и заздравява костите. Храните, които трябва да си набавите от този цвят са сирене, извара, мляко, карфиол и чесън.

Жълтите храни подобряват храносмилането, увеличават апетита, разкрасяват кожата ни, стимулират дейността на мозъка, благоприятстват прочистването на кръвта, даряват ни с енергия и здраве. За да се възползваме от техните качества, трябва да включим в менюто си банани, жълтък, кашкавал, лимони, ябълки, ананаси, царевица, жълти чушки и жълти тиквички.

Червените храни са чудесен съюзник в борбата с умората и изтощението. Те засилват кръвообращението, стимулират обмяната на веществата и подобряват метаболизма, повишават нашата работоспоспособност и ни даряват с енергия, стимулират надбъбречната жлеза, подпомагат организма при изхвърлянето на токсините. Червени храни са доматите, червените чушки, ягодите, черешите и вишните, цвеклото и малините.

Сините храни засилват зрението, стимулират дейността на мозъка и защитават кръвоносните съдове От тях можем да си набавим грозде, сини сливи, цвекло.

Оранжевите храни премахват главоболието и умората, повдигат настроението, подобряват сексуалността, спасяват ни от депресии и мрачни настроения. Техни представители са морковите, тиквата, мандарините, портокалите, прасковите и др.
24 юни 2011
1206

Подобни новини