Спасителният сладолед
Навярно ще чуете много мнения „за” и „против” яденето на сладолед, но каквото и да ви кажат, не забравяйте да прибавите към него радостта и доброто настроение. Все пак още никой не знае какъв е техният дял за постигане на добро здравословно състояние и самочувствие.
Римските императори също познавали сладоледа. Нерон изпращал войниците си в планините, за да му донесат лед, който сервирали на трапезата, смесен с мед и плодове. По-късно знаменитият пътешественик Марко Поло пренесъл сладоледа в Италия. До XIX век той бил скъпо удоволствие, което си позволявали само кралете и аристокрацията.
С изобретяването на хладилните машини той станал любим десерт на мнозина. Сега се радваме на сладоледа не само през лятото, но и през цялата година. Освен това можем да го държим във фризерите и камерите на хладилниците си, така че винаги да ни е подръка.
100 г сладолед съдържат около 160 калории. Като се има предвид, че един сладолед (на клечка или във фунийка) тежи 60-70 г, калориите му са колкото в чаша Кока-Кола или натурален сок. Въпросът е кое ще предпочетете. Гликемичният индекс на сладоледа варира от 52 до 61 в зависимост от съставките му.
Казват дори, че сладоледът лекува
Приятно е да си похапвате сладолед и вместо да се обвинявате за излишните грамове и килограми, които ще ви се залепят, с леко сърце да си мислите, че правите нещо полезно за здравето си:
Едно е сигурно, ефектът от сладоледа за утоляване на жаждата в жегите е много по-стабилен и дълготраен от всяко друго питие.
Студеното сладко изкушение свива кръвоносните съдове и така нерядко помага при болки в гърлото.
Сладоледът не спада към храните, забранени при пептична язва. Дори напротив – той може да облекчи техните оплаквания и да ги предпази от кървене.
Децата, боледуващи от сливици, е добре да ядат сладолед през лятото, за да се каляват.
Консумирането на сладолед води до отделянето на серотонин – медиатор в нервната система, който отговаря за доброто настроение.
В млякото се съдържа Л-триптофан, който е природен транквилант. При високи температури това вещество се разпада, а в замръзналия сладолед го има в изобилие.
Сладоледът не само е вкусна добавка към храната, но дори укрепва имунната система.
С яденето трябва да се внимава. Това се отнася особено за децата, защото те нямат достатъчно опит и са нетърпеливи. Никога не вземайте големи хапки и не ги гълтайте веднага. Несвикналото ви гърло може да се простуди. Хапвайте го на малки порции, подръжте го в устата, докато започне да се топи, за да дадете възможност на гърлото си да свикне с него. Така и жаждата се утолява за по-дълго време.
Голямо е изкушението да обядвате или вечеряте сладолед. Не се залъгвайте, моментната ситост скоро ще изчезне, само ще объркате хранителния си режим. Най-добре оставете го за десерт и то в по-ранните часове от деня. На пълен стомах няма да се изкушите да поискате още един.
Стигаме до въпроса колко да ядете. Естествено, не прекалявайте. Един сладолед на ден е напълно достатъчно. Не забравяйте за калориите, които ви носи. Освен това в него има доста захар. По-добре е вместо още сладолед, да изядете няколко пресни плода.
Римските императори също познавали сладоледа. Нерон изпращал войниците си в планините, за да му донесат лед, който сервирали на трапезата, смесен с мед и плодове. По-късно знаменитият пътешественик Марко Поло пренесъл сладоледа в Италия. До XIX век той бил скъпо удоволствие, което си позволявали само кралете и аристокрацията.
С изобретяването на хладилните машини той станал любим десерт на мнозина. Сега се радваме на сладоледа не само през лятото, но и през цялата година. Освен това можем да го държим във фризерите и камерите на хладилниците си, така че винаги да ни е подръка.
100 г сладолед съдържат около 160 калории. Като се има предвид, че един сладолед (на клечка или във фунийка) тежи 60-70 г, калориите му са колкото в чаша Кока-Кола или натурален сок. Въпросът е кое ще предпочетете. Гликемичният индекс на сладоледа варира от 52 до 61 в зависимост от съставките му.
Казват дори, че сладоледът лекува
Приятно е да си похапвате сладолед и вместо да се обвинявате за излишните грамове и килограми, които ще ви се залепят, с леко сърце да си мислите, че правите нещо полезно за здравето си:
Едно е сигурно, ефектът от сладоледа за утоляване на жаждата в жегите е много по-стабилен и дълготраен от всяко друго питие.
Студеното сладко изкушение свива кръвоносните съдове и така нерядко помага при болки в гърлото.
Сладоледът не спада към храните, забранени при пептична язва. Дори напротив – той може да облекчи техните оплаквания и да ги предпази от кървене.
Децата, боледуващи от сливици, е добре да ядат сладолед през лятото, за да се каляват.
Консумирането на сладолед води до отделянето на серотонин – медиатор в нервната система, който отговаря за доброто настроение.
В млякото се съдържа Л-триптофан, който е природен транквилант. При високи температури това вещество се разпада, а в замръзналия сладолед го има в изобилие.
Сладоледът не само е вкусна добавка към храната, но дори укрепва имунната система.
С яденето трябва да се внимава. Това се отнася особено за децата, защото те нямат достатъчно опит и са нетърпеливи. Никога не вземайте големи хапки и не ги гълтайте веднага. Несвикналото ви гърло може да се простуди. Хапвайте го на малки порции, подръжте го в устата, докато започне да се топи, за да дадете възможност на гърлото си да свикне с него. Така и жаждата се утолява за по-дълго време.
Голямо е изкушението да обядвате или вечеряте сладолед. Не се залъгвайте, моментната ситост скоро ще изчезне, само ще объркате хранителния си режим. Най-добре оставете го за десерт и то в по-ранните часове от деня. На пълен стомах няма да се изкушите да поискате още един.
Стигаме до въпроса колко да ядете. Естествено, не прекалявайте. Един сладолед на ден е напълно достатъчно. Не забравяйте за калориите, които ви носи. Освен това в него има доста захар. По-добре е вместо още сладолед, да изядете няколко пресни плода.