Проверка на кравето масло
Магазините в страната са пълни с масло със забранени съставки, алармираха от асоциацията „Активни потребители”.
Производителите масово влагат немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите практики, показва проучване сред 15-е най-популярни продукта на пазара.
Изследвани са и български и вносни масла с марките Mlekovita, Fine Food, Deutsche Markenbutter (Rostar BG), Horeca, масло смес \"Хранинвест\", „Филипополис”, Kitchen Butter, Fine Life, краве масло \"Хранинвест\", Alpenbutter Meggle, „Домлян”, LACRIMA, „Родопея”, MILTEX и „Верея”. Тестовете са направени в две независими лаборатории, изтъкнаха от асоциацията.Изследване на асоциацията установи, че някои от производителите влагат в кравето масло немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите производствени практики. Те са проверили 15 от най-популярните марки масла у нас - български и вносни. При 4 от изследваните проби е установено нерегламентирано влагане на заместители на млечната мазнина. Става дума за твърди растителни масла, например палмово масло, за което от години се знае, че се влага в уж млечни продукти. При някои проби немлечните мазнини достигат 75 процента. Друга практика, която е установило изследването, е наличието в кравето масло на повече вода от обявеното. При пет от пробите е отчетено несъответствие между посоченото на етикета и реалното съдържание на вода в маслото.
Най-фрапиращото нарушение е нерегламентираното влагане на заместители на млечната мазнина, което е установено при четири от изследваните проби. Заместителите най-често са твърди растителни масла, като палмовото, което от години се ползва в производството на сирене.
Съществуват подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., което е незаконна и вредна търговска практика. При някои проби процентът на немлечните мазнини достига шокиращите 75 на сто.
В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50 процента. В някои масла е открито и завишено количество вода.
Производителите масово влагат немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите практики, показва проучване сред 15-е най-популярни продукта на пазара.
Изследвани са и български и вносни масла с марките Mlekovita, Fine Food, Deutsche Markenbutter (Rostar BG), Horeca, масло смес \"Хранинвест\", „Филипополис”, Kitchen Butter, Fine Life, краве масло \"Хранинвест\", Alpenbutter Meggle, „Домлян”, LACRIMA, „Родопея”, MILTEX и „Верея”. Тестовете са направени в две независими лаборатории, изтъкнаха от асоциацията.Изследване на асоциацията установи, че някои от производителите влагат в кравето масло немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите производствени практики. Те са проверили 15 от най-популярните марки масла у нас - български и вносни. При 4 от изследваните проби е установено нерегламентирано влагане на заместители на млечната мазнина. Става дума за твърди растителни масла, например палмово масло, за което от години се знае, че се влага в уж млечни продукти. При някои проби немлечните мазнини достигат 75 процента. Друга практика, която е установило изследването, е наличието в кравето масло на повече вода от обявеното. При пет от пробите е отчетено несъответствие между посоченото на етикета и реалното съдържание на вода в маслото.
Най-фрапиращото нарушение е нерегламентираното влагане на заместители на млечната мазнина, което е установено при четири от изследваните проби. Заместителите най-често са твърди растителни масла, като палмовото, което от години се ползва в производството на сирене.
Съществуват подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., което е незаконна и вредна търговска практика. При някои проби процентът на немлечните мазнини достига шокиращите 75 на сто.
В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50 процента. В някои масла е открито и завишено количество вода.