Плодът-чудо авокадо
Като класификация авокадото наподобява зеленчук по консистенция, и ядки – по хранителен състав. Наречен е \"плодът-чудо\", защото има широко приложение не само в кулинарията.
Има много хора, които обичат авокадото – прибавено към кремчета, салати или сандвичи. Разбира се, съществува и противоположният лагер – на хората, които не харесват авокадото поради ред причини.
Независимо от коя група сте вие, може би ще ви стане интересно да разберете, че авокадото има здравословни ползи не само като храна.
Знаете ли например, че се радва на широко приложение в сферата на красотата? А подозирахте ли, че от съдържанието в костилката му може да се направи мастило?
Ако прибавите 150 г свежо авокадо към салата от спанак, моркови или маруля, вие ще помогнете на своето тяло да абсорбира по-добре каротеноидите от тази салата (увеличението е между 200 и 400%).
Макар че се счита, че каротеноидите се намират основно в яркооранжевите или червените зеленчуци (например моркови и домати), авокадото със своя зелен цвят е притежател на дълъг списък от каротеноиди.
За оптималното извличане на здравословните ползи от авокадото има значение как точно ще го обелите. Най-голямата концентрация на каротеноиди се намира в тъмнозелената част, която е точно под кората. Ето защо най-удачният метод е да разрежете авокадото на две дълги половини, да махнете костилката и да изгребете вътрешността с лъжица (плътно до кората).
Авокадото подпомага сърдечно-съдовата система.Здравето на сърцето се подобрява с олеинова киселина и омега-3 мастни киселини. Олеиновата киселин е основна в авокадото, а в 150 г сурово авокадо има 165 мг омега-3.Все пак не забравяйте, че авокадото е източник и на омега-6 мастни киселини, които са в по-голямо количество (на 150 г авокадо има 2534 мг омега-6 мастни киселини). Имайте го предвид, ако следите съотношението между омега 3 и омега 6 ЕМК.Може да комбинирате авокадото с рибено масло в салати и сандвичи. А защо не и сандвич с авокадо и риба?Авокадото, макар да е плод, е с относително ниско въглехидратно съдържание – само 1 г захар на 100 г продукт. В същото количество авокадо има 7 г фибри.Авокадото не би трябвало да влияе върху нивата на кръвната захар, освен ако не изядете невъобразимо голямо количество.
Големите хора се радваме на намазаното си авокадо върху сандвича или в добавка към свежата салата, но здравословните ползи от този плод може да се подсигурят и на децата.
Авокадото, заради хранителния си състав, е подходяща храна за бебета и малки деца. Богато е на протеини и мазнини, почти липсват захари, а гликемичният индекс и гликемичното зареждане са ниски.Отделно от това меката консистенция на зрялото авокадо е много лесна за намачкване.Имайте предвид, че рисковете, свързани с консумацията на авокадо се проявяват като алергична реакция. Ако има проявена алергия към латекс, е вероятно да има алергия и към авокадо.
Олио от авокадо може да се използва в сферата на красотата – за да подхрани кожата; като естествен слънцезащитен крем или като маска за коса. Намачкано авокадо помага за торбичките под очите и е чудесна маска за лице, която овлажнява и подхранва кожата.
Новина е фактът, че костилката на авокадото е източник на естествена боя. Ако счупите костилката, от нея изтича течност, наподобяваща мляко. Когато си взаимодейства с въздуха, тя се оцветява в червено или черно (предимно червено). Тази течност се е използвала като мастило през по-ранните времена.
Има 80 разновидности на авокадо, но най-популярният е Hass Avocado.
Авокадото е символът на ацтеките за любов и плодовитост. Наричали го \"ахуакатъл\", което значи \"тестис\".
Може да предотвратите потъмняването на вече разрязано авокадо, като го напръскате с лимонов сок, или като оставите костилката.
Авокадото е узряло, когато е тъмнозелено отвън. Интересно е, че ако го сложите в хартиена торба заедно с банан или ябълка за 2-4 дни, това ще помогне за узряването му.
Авокадото е един от много малкото плодове, които имат високо съдържание на мазнини и протеини.
Някога авокадото е било луксозна храна, сервирана само на висшето общество.
Ботаническото име на авокадото е Persea americana, но има и други имена: Alligator Pear (заради текстурата на обвивката, която наподобява кожа на алигатор и крушоподобната форма), Vegetable Butter (заради високото съдържание на мазнини), Butter Pear (на външен вид е като круша, но по състав – нещо съвсем различно от плод).
Авокадото е наистина плод-чудо и заслужава да му обърнем внимание. Ако не ви допада вкусът му, когато е натурално, опитайте в комбинация с други храни или подправки.
Има много хора, които обичат авокадото – прибавено към кремчета, салати или сандвичи. Разбира се, съществува и противоположният лагер – на хората, които не харесват авокадото поради ред причини.
Независимо от коя група сте вие, може би ще ви стане интересно да разберете, че авокадото има здравословни ползи не само като храна.
Знаете ли например, че се радва на широко приложение в сферата на красотата? А подозирахте ли, че от съдържанието в костилката му може да се направи мастило?
Ако прибавите 150 г свежо авокадо към салата от спанак, моркови или маруля, вие ще помогнете на своето тяло да абсорбира по-добре каротеноидите от тази салата (увеличението е между 200 и 400%).
Макар че се счита, че каротеноидите се намират основно в яркооранжевите или червените зеленчуци (например моркови и домати), авокадото със своя зелен цвят е притежател на дълъг списък от каротеноиди.
За оптималното извличане на здравословните ползи от авокадото има значение как точно ще го обелите. Най-голямата концентрация на каротеноиди се намира в тъмнозелената част, която е точно под кората. Ето защо най-удачният метод е да разрежете авокадото на две дълги половини, да махнете костилката и да изгребете вътрешността с лъжица (плътно до кората).
Авокадото подпомага сърдечно-съдовата система.Здравето на сърцето се подобрява с олеинова киселина и омега-3 мастни киселини. Олеиновата киселин е основна в авокадото, а в 150 г сурово авокадо има 165 мг омега-3.Все пак не забравяйте, че авокадото е източник и на омега-6 мастни киселини, които са в по-голямо количество (на 150 г авокадо има 2534 мг омега-6 мастни киселини). Имайте го предвид, ако следите съотношението между омега 3 и омега 6 ЕМК.Може да комбинирате авокадото с рибено масло в салати и сандвичи. А защо не и сандвич с авокадо и риба?Авокадото, макар да е плод, е с относително ниско въглехидратно съдържание – само 1 г захар на 100 г продукт. В същото количество авокадо има 7 г фибри.Авокадото не би трябвало да влияе върху нивата на кръвната захар, освен ако не изядете невъобразимо голямо количество.
Големите хора се радваме на намазаното си авокадо върху сандвича или в добавка към свежата салата, но здравословните ползи от този плод може да се подсигурят и на децата.
Авокадото, заради хранителния си състав, е подходяща храна за бебета и малки деца. Богато е на протеини и мазнини, почти липсват захари, а гликемичният индекс и гликемичното зареждане са ниски.Отделно от това меката консистенция на зрялото авокадо е много лесна за намачкване.Имайте предвид, че рисковете, свързани с консумацията на авокадо се проявяват като алергична реакция. Ако има проявена алергия към латекс, е вероятно да има алергия и към авокадо.
Олио от авокадо може да се използва в сферата на красотата – за да подхрани кожата; като естествен слънцезащитен крем или като маска за коса. Намачкано авокадо помага за торбичките под очите и е чудесна маска за лице, която овлажнява и подхранва кожата.
Новина е фактът, че костилката на авокадото е източник на естествена боя. Ако счупите костилката, от нея изтича течност, наподобяваща мляко. Когато си взаимодейства с въздуха, тя се оцветява в червено или черно (предимно червено). Тази течност се е използвала като мастило през по-ранните времена.
Има 80 разновидности на авокадо, но най-популярният е Hass Avocado.
Авокадото е символът на ацтеките за любов и плодовитост. Наричали го \"ахуакатъл\", което значи \"тестис\".
Може да предотвратите потъмняването на вече разрязано авокадо, като го напръскате с лимонов сок, или като оставите костилката.
Авокадото е узряло, когато е тъмнозелено отвън. Интересно е, че ако го сложите в хартиена торба заедно с банан или ябълка за 2-4 дни, това ще помогне за узряването му.
Авокадото е един от много малкото плодове, които имат високо съдържание на мазнини и протеини.
Някога авокадото е било луксозна храна, сервирана само на висшето общество.
Ботаническото име на авокадото е Persea americana, но има и други имена: Alligator Pear (заради текстурата на обвивката, която наподобява кожа на алигатор и крушоподобната форма), Vegetable Butter (заради високото съдържание на мазнини), Butter Pear (на външен вид е като круша, но по състав – нещо съвсем различно от плод).
Авокадото е наистина плод-чудо и заслужава да му обърнем внимание. Ако не ви допада вкусът му, когато е натурално, опитайте в комбинация с други храни или подправки.