Нови правила за етикетиране на храните в ЕС

След дълги преговори между Унгария, която е ротационен председател на ЕС, Европейския Парламент и Европейската Комисия, се стигна до приемането на нови правила за етикетиране на храните, които да спомогнат за борбата със затлъстяването на Стария континент.

Според новите правила, в рамките на 5 години всички хранителни продукти в съюза трябва да имат информация относно съдържанието на енергия, сол, протеин, въглехидрати, мазнини, наситени мазнини. Това трябва да помогне на потребителите да правят информирани покупки.

Хранителните компании няма да са задължени да поставят тази информация на предно място. Алкохолните напитки няма да бъдат включени в новите правила за етикети, въпреки че първоначалните намерения бяха точно обратни.

Освен това, на продуктите от свинско, пилешко, агнешко и козе месо трябва задължително да бъде отбелязана страната на произход. През 2000 година подобно правило бе прието относно телешкото и говеждото поради кризата със спонгиформена енцефалопатия, по-известна като \\\"луда крава\\\".
24 юни 2011
1149

Подобни новини