На какво се дължи вкусът на кафето

Специфичният вкус на кафето, както и разликите между различните сортове, се определя от гъбички, развиващи се в кафените зърна, твърдят от бразилския институт по хранителни технологии (Instituto de Tecnologia
de Alimentos) в доклад, изнесен пред международния конгрес на муколозите, проведен тази година в Австралия.
Според Марта Таниваки, ръководител на екипа от бразилски учени, макар основната част от вкуса на кафето да се определя от свойствата на самите зърна, окончателния привкус се определя именно от гъбичките, които попадат в кафето по време на неговия растеж и се развиват там. А това какви именно ще са те, зависи от особеностите на мястото, където се отглежда кафето – почва, климат, влажност.
Като правило, твърдят бразилските учени, тези гъбички са безвредни за човешкия организъм, но има и някои, които не са безопасни и заради които зърната придобиват неприятен вкус.
Учените продължават изследването си, защото смятат, че по-доброто изучаване на различните видове гъбички може да доведе до подобряване на вкусовите качества на кафето, както и до създаване на нови сортове чрез механизъм, напомнящ много приготвянето на различните видове сирена и вина.
28 ное 2011
1118

Подобни новини