Как да ускорим обмяната на веществата
Забавената обмяна на веществата в тялото е основната предпоставка за наднормено тегло.
Как да задействаме обяманата на веществата в тялото си?
Въпреки че ролята на метаболизма е съществена за поддържане на телесното тегло в здравословни граници, върху него не е толкова трудно да се повлияе. Става дума за това, че ако искаме, можем да задействаме обмяната на веществата в тялото си, без да полагаме кой знае какви усилия. От значение е спазването на някои основни правила.
На първо място, става дума за редовната закуска. Единствено чрез „събуждането” на тялото в ранните часове на деня ние можем да си гарантираме, че храносмилателните рефлекси ще се задействат и то ще преработва консумираната през деня храна. За препоръчване са храните, богати на белтъчини, тъй като преработката им отнема повече време от тази на въглехидратите, което ни поддържа сити за по-дълго време.
Важно също така е да се храним често, но на малки порции.
На следващо място, трябва да се научим да хапваме храна, подправена с леко лютив червен пипер. Не става дума за този, които предизвиква сълзи все пак. В дори леко лютивия червен пипер се съдържа веществото капсаицин, което освен че придава лютив вкус, съдейства за по-бързата преработка на храната, оказва положителен ефект върху сърцебиенето и с малко повишава температурата на тялото. По този начин метаболизмът започва да функционира по-бързо.
Йодът също е незаменим помощник при опитите да се активизира обмяната на веществата. Той задейства функциите на щитовидната жлеза и спомага за ускоряване на метаболизма.
Как да задействаме обяманата на веществата в тялото си?
Въпреки че ролята на метаболизма е съществена за поддържане на телесното тегло в здравословни граници, върху него не е толкова трудно да се повлияе. Става дума за това, че ако искаме, можем да задействаме обмяната на веществата в тялото си, без да полагаме кой знае какви усилия. От значение е спазването на някои основни правила.
На първо място, става дума за редовната закуска. Единствено чрез „събуждането” на тялото в ранните часове на деня ние можем да си гарантираме, че храносмилателните рефлекси ще се задействат и то ще преработва консумираната през деня храна. За препоръчване са храните, богати на белтъчини, тъй като преработката им отнема повече време от тази на въглехидратите, което ни поддържа сити за по-дълго време.
Важно също така е да се храним често, но на малки порции.
На следващо място, трябва да се научим да хапваме храна, подправена с леко лютив червен пипер. Не става дума за този, които предизвиква сълзи все пак. В дори леко лютивия червен пипер се съдържа веществото капсаицин, което освен че придава лютив вкус, съдейства за по-бързата преработка на храната, оказва положителен ефект върху сърцебиенето и с малко повишава температурата на тялото. По този начин метаболизмът започва да функционира по-бързо.
Йодът също е незаменим помощник при опитите да се активизира обмяната на веществата. Той задейства функциите на щитовидната жлеза и спомага за ускоряване на метаболизма.