Как да се предпазим от хранително отравяне?
През лятото значително нараства рискът от хранително отравяне. Хранително отравяне се предизвиква след употреба на храна или вода, в които се съдържат определени бактерии, паразити, вируси или токсични вещества.Хранителното отравяне най-често се причинява от бактерии като стафилококи (Staphylococcus) и ешерихия коли (E. coli)
Висок риск от хранително отравяне има при консумация на храни и напитки, които не са съхранявани правилно или са били изложени по-дълго време в неподходящи условия, като продукти предлагани на улични сергии, обществени заведения за хранене, училищни бюфети, ресторанти... Следва да се внимава и с храна, която се приготвя от вкъщи преди плаж, пътуване, планински преход, пикник или просто разходка.
Хранителното отравяне, според причинителя, му бива: ботулизъм (Clostridium botulinum), кампилобактер ентерит, E. coli ентерит, листерия, салмонелоза, хранително отравяне с риба, дизентерия, инфекция със Staphylococcus aureus.
Существуват различни начини за заразяване на храната. Месото най-често се замърсява още при технологичната му обработка. Повечето от тези микроорганизми се намират в чревното съдържание и когато са нарушени хигиенно-санитарните норми, риска от попадане на бактериите върху месото е висока.
Използването на замърсена с отпадни продукти вода при отглеждането на реколтата или добитъка също може до доведе до заразяване на продукцията и в последствие да причини хранително отравяне. Ето защо се препоръчва употребата на вода от сигурни източници. Хората следва да следят качеството на питейната вода.
Препоръчително е през лятото да използва бутилирана вода от сертифицирани извори.
Важно значение за запазване качествата на храната е обработката на суровините и съхранението на продуктите през целия технологичен процес и след това до консумирането им.Хранителните продукти изискват съхранение при точно определена температура.Минималното излагане на неподходящи условия или размразяване и замразяване отново на храната може да доведе до сериозни последици за здравето.
Диетолозите препоръчват да се избягват суровите продукти – риба, рибни деликатеси, месо, месни деликатеси, яйца – и недостатъчно топлинно обработените, чиято консумация е свързана с висок риск от хранително отравяне.
През лятото следва да се внимава винаги с консумацията на млечни продукти и майонеза.
Повишаването на температурите е свързано със създаване на благоприятни условия за размножаване и разпространение на бактерии и други патогенни микроорганизми, ето защо трябва да се поддържа високо ниво на лична хигиена- често миене на ръцете, задължително преди хранене, както и добро измиване на плодовете и зеленчуците и поддържане на чистотата на плотовете, приборите и съдовете, които се използват при приготвянето на продуктите за консумация.
Хората с хронични заболявания, като диабет и бъбречна недостатъчност, с отслабнала имунна система, са по-податливи на хранително отравяне. Към храната, която консумират следва да бъдат особено внимателни и бременните и кърмещите жени. Наложително е и повишеното внимание при консумация на храни и напитки при пътуване в по-екзотични дестинации.
Висок риск от хранително отравяне има при консумация на храни и напитки, които не са съхранявани правилно или са били изложени по-дълго време в неподходящи условия, като продукти предлагани на улични сергии, обществени заведения за хранене, училищни бюфети, ресторанти... Следва да се внимава и с храна, която се приготвя от вкъщи преди плаж, пътуване, планински преход, пикник или просто разходка.
Хранителното отравяне, според причинителя, му бива: ботулизъм (Clostridium botulinum), кампилобактер ентерит, E. coli ентерит, листерия, салмонелоза, хранително отравяне с риба, дизентерия, инфекция със Staphylococcus aureus.
Существуват различни начини за заразяване на храната. Месото най-често се замърсява още при технологичната му обработка. Повечето от тези микроорганизми се намират в чревното съдържание и когато са нарушени хигиенно-санитарните норми, риска от попадане на бактериите върху месото е висока.
Използването на замърсена с отпадни продукти вода при отглеждането на реколтата или добитъка също може до доведе до заразяване на продукцията и в последствие да причини хранително отравяне. Ето защо се препоръчва употребата на вода от сигурни източници. Хората следва да следят качеството на питейната вода.
Препоръчително е през лятото да използва бутилирана вода от сертифицирани извори.
Важно значение за запазване качествата на храната е обработката на суровините и съхранението на продуктите през целия технологичен процес и след това до консумирането им.Хранителните продукти изискват съхранение при точно определена температура.Минималното излагане на неподходящи условия или размразяване и замразяване отново на храната може да доведе до сериозни последици за здравето.
Диетолозите препоръчват да се избягват суровите продукти – риба, рибни деликатеси, месо, месни деликатеси, яйца – и недостатъчно топлинно обработените, чиято консумация е свързана с висок риск от хранително отравяне.
През лятото следва да се внимава винаги с консумацията на млечни продукти и майонеза.
Повишаването на температурите е свързано със създаване на благоприятни условия за размножаване и разпространение на бактерии и други патогенни микроорганизми, ето защо трябва да се поддържа високо ниво на лична хигиена- често миене на ръцете, задължително преди хранене, както и добро измиване на плодовете и зеленчуците и поддържане на чистотата на плотовете, приборите и съдовете, които се използват при приготвянето на продуктите за консумация.
Хората с хронични заболявания, като диабет и бъбречна недостатъчност, с отслабнала имунна система, са по-податливи на хранително отравяне. Към храната, която консумират следва да бъдат особено внимателни и бременните и кърмещите жени. Наложително е и повишеното внимание при консумация на храни и напитки при пътуване в по-екзотични дестинации.