Как да нахраним сърцето си
Какви хранителни продукти трябва да консумираме и как да се храним, за да бъде сърцето ни здраво?
Артеросклероза е основната предпоставка за появата на сърдечни заболявания. Поради това човек трябва да се храни така, че да не допусне артериите му да загубят еластичността си, а това, от своя страна, да се превърне в предпоставка за проблеми със сърцето.
Правилен и подходящ хранителен режим е от значение за елиминиране на рисковите фактори, водещи до сърдечно-съдови заболявания. Полезната храна е в състояние да намали нивотo на лошия холестерол, а знаем, че намаляването му оказва добър ефект върху артериалното налягане.
Изключително полезна за сърцето е консумацията на риба, която доставя на тялото необходимите му белтъчини и омега-3 мастни киселини, благодарение на които се повишава HDL-холестерола, който, от своя страна, извежда вредния от тялото.
Не трябва да се прекалява с мазнините, добре е да се заложи на полезните и то в умерени количества. Мононенаситените са за предпочитане, като те се съдържат в зехтина и фъстъченото масло.
Добре е в менюто да присъстват зеленчуци, плодове, бобови култури – в профилактичните менюта на хората, които страдат от сърдечни и съдови проблеми се обръща основно внимание именно на тях.
Не са за подценяване и белтъчините, защото именно те поддържат мускулите във форма.
Артеросклероза е основната предпоставка за появата на сърдечни заболявания. Поради това човек трябва да се храни така, че да не допусне артериите му да загубят еластичността си, а това, от своя страна, да се превърне в предпоставка за проблеми със сърцето.
Правилен и подходящ хранителен режим е от значение за елиминиране на рисковите фактори, водещи до сърдечно-съдови заболявания. Полезната храна е в състояние да намали нивотo на лошия холестерол, а знаем, че намаляването му оказва добър ефект върху артериалното налягане.
Изключително полезна за сърцето е консумацията на риба, която доставя на тялото необходимите му белтъчини и омега-3 мастни киселини, благодарение на които се повишава HDL-холестерола, който, от своя страна, извежда вредния от тялото.
Не трябва да се прекалява с мазнините, добре е да се заложи на полезните и то в умерени количества. Мононенаситените са за предпочитане, като те се съдържат в зехтина и фъстъченото масло.
Добре е в менюто да присъстват зеленчуци, плодове, бобови култури – в профилактичните менюта на хората, които страдат от сърдечни и съдови проблеми се обръща основно внимание именно на тях.
Не са за подценяване и белтъчините, защото именно те поддържат мускулите във форма.