Как да избегнем ботулизма
Най-силната биологична отрова, позната на човечеството, се продуцира от бактерията Клостридиум ботулинус.Тя се развива само в анаеробни условия, т.е. при липса на кислород.
Бактерията образува спори, които са много издръжливи на външни въздействия. При температурата на кипене на водата -100 градуса, спорите остават живи 2-5 часа. Затова домашните консерви, стерилизирани на пара при 100 градуса в продължение на 2 часа, може да съдържат живи спори.
Възможно е човек да се зарази от ботулизъм и при консумация на месни продукти, приготвени чрез опушване сланина, саздърма, бутове месо и др.
Има случаи на ботулизъм при консумиране на заразени сухи млечни продукти. Най-опасно е консервираното месо чрез плътен слой от мазнина, който не пропуска кислород в буркана.
Причините за заразяване с ботулизъм са недобре измитите хранителни продукти преди консервиране и неспазване технологията на преработката им. Много по-рядко е отравянето от фабрично приготвените месни, зеленчукови и рибни консерви, защото те се стерилизират при 120 градуса.
Ботулизмът е много коварно хранително отравяне, защото неговият инкубационен (скрит) период е от 2-6 часа до 10 дни в зависимост от количеството на изядената храна и от концентрацията на отровата в нея. При по-кратък инкубационен период заболяването протича по-тежко. Най-често първите признаци на отравяне са: обща отпадналост, световъртеж, главоболие, тежест и болки в корема, гадене и повръщане. Диарията, която се появява в началото, е краткотрайна, а по-късно, поради пареза на червата, се заменя от запек. Още през първото денонощие се развиват типичните за ботулизма увреждания на нервната система - двойно виждане, пресипнал глас, затруднено гълтане, сухота в устата, мъчителна жажда, остра дихателна недостатъчност и глухи сърдечни тонове.
Понякога заболяването започва с нервопаралитичните признаци.
Обикновено отравянето протича тежко, а възстановяването е бавно - 3-4 месеца. Нетрудоспособността може да продължи 6-12 месеца. В някои случай при засягане на сърцето и нервната система може да остане трайна инвалидност. Ако не се вземат мерки навреме, отравянето може да завърши със смърт.
Как да се предпазим от ботулизъм?
Чрез щателно измиване със силна струя течаща вода на хранителните продукти преди тяхното консервиране.
Като точно спазваме технологията на консервиране - продължителност на термичната обработка, добро вакуумиране и пр.
Ако месните продукти (кайма, малотрайни колбаси и пр.) и месните ястия са престояли повече от 8 часа на стайна температура, трябва да се преработят термично - да се изпекат, сварят или изпържат.
Когато отваряме консервите, трябва внимателно да проверим дали има промени в специфичния цвят и миризма на продуктите и дали има утайка на дъното на буркана. Ако тези неща са налице, консервата не бива да се използва.
Пресичането на пастьоризираното или свареното мляко, престояло на топло, показва, че има опасност от наличие на ботулинови спори в него и то не бива да се използва. Друг е случаят, когато прясното мляко се пресече при сваряване; то не е опасно за консумация, защото пресичането се дължи на млечната киселина, отделена от млечнокиселата бактерия.
Да се има предвид, че в хладилника не се образува ботулинова отрова. Но когато сготвената супа или ястие престоят на стайна температура повече от 8-10 часа, трябва да се преварят за 10 мин.
Всички, които са яли от една и съща заразена консерва, трябва да потърсят лекарска помощ, дори и тези, които нямат признаци на отравяне. При най-малки съмнения за ботулизъм трябва незабавно да се потърси лекар.
Бактерията образува спори, които са много издръжливи на външни въздействия. При температурата на кипене на водата -100 градуса, спорите остават живи 2-5 часа. Затова домашните консерви, стерилизирани на пара при 100 градуса в продължение на 2 часа, може да съдържат живи спори.
Възможно е човек да се зарази от ботулизъм и при консумация на месни продукти, приготвени чрез опушване сланина, саздърма, бутове месо и др.
Има случаи на ботулизъм при консумиране на заразени сухи млечни продукти. Най-опасно е консервираното месо чрез плътен слой от мазнина, който не пропуска кислород в буркана.
Причините за заразяване с ботулизъм са недобре измитите хранителни продукти преди консервиране и неспазване технологията на преработката им. Много по-рядко е отравянето от фабрично приготвените месни, зеленчукови и рибни консерви, защото те се стерилизират при 120 градуса.
Ботулизмът е много коварно хранително отравяне, защото неговият инкубационен (скрит) период е от 2-6 часа до 10 дни в зависимост от количеството на изядената храна и от концентрацията на отровата в нея. При по-кратък инкубационен период заболяването протича по-тежко. Най-често първите признаци на отравяне са: обща отпадналост, световъртеж, главоболие, тежест и болки в корема, гадене и повръщане. Диарията, която се появява в началото, е краткотрайна, а по-късно, поради пареза на червата, се заменя от запек. Още през първото денонощие се развиват типичните за ботулизма увреждания на нервната система - двойно виждане, пресипнал глас, затруднено гълтане, сухота в устата, мъчителна жажда, остра дихателна недостатъчност и глухи сърдечни тонове.
Понякога заболяването започва с нервопаралитичните признаци.
Обикновено отравянето протича тежко, а възстановяването е бавно - 3-4 месеца. Нетрудоспособността може да продължи 6-12 месеца. В някои случай при засягане на сърцето и нервната система може да остане трайна инвалидност. Ако не се вземат мерки навреме, отравянето може да завърши със смърт.
Как да се предпазим от ботулизъм?
Чрез щателно измиване със силна струя течаща вода на хранителните продукти преди тяхното консервиране.
Като точно спазваме технологията на консервиране - продължителност на термичната обработка, добро вакуумиране и пр.
Ако месните продукти (кайма, малотрайни колбаси и пр.) и месните ястия са престояли повече от 8 часа на стайна температура, трябва да се преработят термично - да се изпекат, сварят или изпържат.
Когато отваряме консервите, трябва внимателно да проверим дали има промени в специфичния цвят и миризма на продуктите и дали има утайка на дъното на буркана. Ако тези неща са налице, консервата не бива да се използва.
Пресичането на пастьоризираното или свареното мляко, престояло на топло, показва, че има опасност от наличие на ботулинови спори в него и то не бива да се използва. Друг е случаят, когато прясното мляко се пресече при сваряване; то не е опасно за консумация, защото пресичането се дължи на млечната киселина, отделена от млечнокиселата бактерия.
Да се има предвид, че в хладилника не се образува ботулинова отрова. Но когато сготвената супа или ястие престоят на стайна температура повече от 8-10 часа, трябва да се преварят за 10 мин.
Всички, които са яли от една и съща заразена консерва, трябва да потърсят лекарска помощ, дори и тези, които нямат признаци на отравяне. При най-малки съмнения за ботулизъм трябва незабавно да се потърси лекар.