Хранително отравяне
През лятото се отключват редица здравословни проблеми – от главоболие до не толкова безобидното хранително отравяне.
Хранителното отравяне е сред най-честите диагнози на завърналите се от почивка, ето защо по време на ваканцията трябва да сте нащрек за причинителите му.
Ако по време на летните жеги повечето хора търсят къде да се скрият от парещото слънце, то за вредните микроорганизми и бактерии това е идеалното време за „изява“. Когато живакът на термометрите мине 30 градуса, невидимите за човешкото око вредители се пренасят върху почти всеки хранителен продукт, който не е сложен в хладилника. Заплаха се крие и в храните, които не са минали термична обработка или от невнимание не са измити добре.
Сред най-срещаните виновници за хранително отравяне са бактериите:
Салмонели – причиняват едноименната болест „Салмонела“. Опасни са, защото отделят токсични вещества, които вредят на нервната система, белите дробове, бъбреците, лигавицата на тънките черва. Салмонелите се появяват и развиват в домашните животни и стигат до хората чрез консумацията на заразено месо или яйца. Друг вариант да се заразите със салмонели е ако храната е престояла дълго време извън хладилника или е останала сурова. Лошата хигиена след като сте посетили тоалетна или някое помещение за обществено ползване също може да ви снабди с вредните бактерии. Симптомите могат да се проявят няколко часа след заразяването или най-късно до 2-3 дни. Обикновено се налага хоспитализиране.
Стафилококи – повечето от тези бактерии са безвредни и живеят по кожата на хората. Но има такива видове, които причиняват хранителни смущения. Обикновено се появяват при неправилно съхранявана храна. Заразата се предава и при допир с преносител на вредни бактерии. В случай на хранително отравяне от стафилококи състоянието на болния се влошава рязко – покачва се температурата, чувства се отпаднал, не задържа храна или течности. Хранителното отравяне преминава до едно денонощие.
Клостридиум ботулинум – причиняват болестта ботулизъм – рядко срещана,но опасна, ако не се вземат мерки на време. Бактериите се развиват в най-често в птици, домашни животни и риби, достигат до хората след консумация на консервирани храни. Най-засегната е нервната система, възможни са и кръвоизливи. Протича тежко, затова болните задължително се хоспитализират. Лекуват се със специални медикаменти.
Всеки може да получи хранително отравяне, но най-застрашени са бебетата, децата, бременните и възрастните хора, тъй като при тях храносмилателната система е по-уязвима и податлива на инфекции.
В зависимост от бактерията, която е предизвикала хранителното отравяне, симптомите се появяват в различна последователност. Хранителното отравяне е съпровождано от повръщане, втрисане, диария. Понякога се появяват грипни симптоми – висока температура, главоболие, световъртеж, болки в мускулите. При най-тежките случаи на хранително отравяне има и зрителни смущения. Ако заболяването е в по-лека форма, симптомите отшумяват до 24 часа.
Проявените симптоми на хранителното отравяне водят до обезводняване. Ето защо сред основните цели на лечението е възстановяването на загубените течности и витамини и стабилизирането на организма. Освен това приемът на повече вода помага за прочистването на стомаха от токсините. Подобен пречистващ ефект имат активният въглен, който прекратява въздействието на токсичните вещества, и киселото мляко, известно с лечебните си свойства и имуностимулиращия си ефект. В случай на хоспитализиране болните се приемат в инфекциозно заведение, където им се прави микробиологичен анализ. Болните от хранително отравяне трябва да спазват и определен хранителен режим. Избягват се твърдите и тежки храни, тъй като дразнят стомаха, приемат се повече сокове. Препоръчва се по-лека храна и в по-малки количества.
Мерки за предпазване от хранително отравяне?
Да се внимава какви хранителни продукти се пазаруват – поради летните отпуски магазините опустяват и храните се застояват по щандовете. Внимавайте за срока им на годност, особено на яйцата и пакетираните месни и рибни деликатеси.
Задължително съхраняване на храните в хладилника - бактериите-причинителки на хранително отравяне обичат топлите места и високите температури. Ниската температура не им понася.
При готвене – топлинната обработка убива бактериите - не пестете време от нея.През лятото се налага да забравите за пържолите алангле.
Поддържането на висока лична хигиена безспорно намалява риска от зараза с повечето от вредните бактерии.
Хранителното отравяне е сред най-честите диагнози на завърналите се от почивка, ето защо по време на ваканцията трябва да сте нащрек за причинителите му.
Ако по време на летните жеги повечето хора търсят къде да се скрият от парещото слънце, то за вредните микроорганизми и бактерии това е идеалното време за „изява“. Когато живакът на термометрите мине 30 градуса, невидимите за човешкото око вредители се пренасят върху почти всеки хранителен продукт, който не е сложен в хладилника. Заплаха се крие и в храните, които не са минали термична обработка или от невнимание не са измити добре.
Сред най-срещаните виновници за хранително отравяне са бактериите:
Салмонели – причиняват едноименната болест „Салмонела“. Опасни са, защото отделят токсични вещества, които вредят на нервната система, белите дробове, бъбреците, лигавицата на тънките черва. Салмонелите се появяват и развиват в домашните животни и стигат до хората чрез консумацията на заразено месо или яйца. Друг вариант да се заразите със салмонели е ако храната е престояла дълго време извън хладилника или е останала сурова. Лошата хигиена след като сте посетили тоалетна или някое помещение за обществено ползване също може да ви снабди с вредните бактерии. Симптомите могат да се проявят няколко часа след заразяването или най-късно до 2-3 дни. Обикновено се налага хоспитализиране.
Стафилококи – повечето от тези бактерии са безвредни и живеят по кожата на хората. Но има такива видове, които причиняват хранителни смущения. Обикновено се появяват при неправилно съхранявана храна. Заразата се предава и при допир с преносител на вредни бактерии. В случай на хранително отравяне от стафилококи състоянието на болния се влошава рязко – покачва се температурата, чувства се отпаднал, не задържа храна или течности. Хранителното отравяне преминава до едно денонощие.
Клостридиум ботулинум – причиняват болестта ботулизъм – рядко срещана,но опасна, ако не се вземат мерки на време. Бактериите се развиват в най-често в птици, домашни животни и риби, достигат до хората след консумация на консервирани храни. Най-засегната е нервната система, възможни са и кръвоизливи. Протича тежко, затова болните задължително се хоспитализират. Лекуват се със специални медикаменти.
Всеки може да получи хранително отравяне, но най-застрашени са бебетата, децата, бременните и възрастните хора, тъй като при тях храносмилателната система е по-уязвима и податлива на инфекции.
В зависимост от бактерията, която е предизвикала хранителното отравяне, симптомите се появяват в различна последователност. Хранителното отравяне е съпровождано от повръщане, втрисане, диария. Понякога се появяват грипни симптоми – висока температура, главоболие, световъртеж, болки в мускулите. При най-тежките случаи на хранително отравяне има и зрителни смущения. Ако заболяването е в по-лека форма, симптомите отшумяват до 24 часа.
Проявените симптоми на хранителното отравяне водят до обезводняване. Ето защо сред основните цели на лечението е възстановяването на загубените течности и витамини и стабилизирането на организма. Освен това приемът на повече вода помага за прочистването на стомаха от токсините. Подобен пречистващ ефект имат активният въглен, който прекратява въздействието на токсичните вещества, и киселото мляко, известно с лечебните си свойства и имуностимулиращия си ефект. В случай на хоспитализиране болните се приемат в инфекциозно заведение, където им се прави микробиологичен анализ. Болните от хранително отравяне трябва да спазват и определен хранителен режим. Избягват се твърдите и тежки храни, тъй като дразнят стомаха, приемат се повече сокове. Препоръчва се по-лека храна и в по-малки количества.
Мерки за предпазване от хранително отравяне?
Да се внимава какви хранителни продукти се пазаруват – поради летните отпуски магазините опустяват и храните се застояват по щандовете. Внимавайте за срока им на годност, особено на яйцата и пакетираните месни и рибни деликатеси.
Задължително съхраняване на храните в хладилника - бактериите-причинителки на хранително отравяне обичат топлите места и високите температури. Ниската температура не им понася.
При готвене – топлинната обработка убива бактериите - не пестете време от нея.През лятото се налага да забравите за пържолите алангле.
Поддържането на висока лична хигиена безспорно намалява риска от зараза с повечето от вредните бактерии.