Действието на витамин C върху здравето ни

Витамин С или аскорбинова киселина изпълнява множество важни функции в човешкия организъм.
Той увеличава значително усвояването на желязо (Fe), участва в образуването на костите, зъбите и тъканите.Значителна роля има при заздравяването на рани, поддържа еластичността на кожата, необходим е за производството на стресовите хормони, подобрява устойчивостта към инфекции, помага при високо кръвно налягане, атеросклероза и рак.Много важно е да се знае, че този витамин не може да се образува в човешкото тяло, поради което е нужно да бъде внасян чрез храната или на таблетки.
Храните, които са най-богати на витамин С, са шипките - 1250 мг на 100 гр, докато цитрусовите плодове съдържат едва 50 мг на 100 гр плод.
Други добри източници на този жизненоважен витамин са: пиперки, ягоди, картофи, карфиол, както и много други пресни плодове и зеленчуци.
Много важно е да се знае, че при набавяне на витамин С от плодове и зеленчуци е препоръчително те да се консумират в суров вид.
Голяма част от витамина се разрушава при термична обработка, при замразяване и дори при по-дълго съхранение.
На всички нас е известно основното влияние на витамина върху съпротивителните сили на организма.
На първо място той подобрява дейността на белите кръвни телца, които от своя страна имат функцията да откриват, разрушават и изяждат вирусите, бактериите и раковите клетки.
Белите кръвни телца на хора, които приемат витамин С в порядъка на 2 до 3 гр дневно се отличават със значително по-голяма активност.
Витамин С е изключително важен антиоксидант. От своя страна той усилва действието на други антиоксиданти като всеизвестните ни витамини А и Е.
Може да се твърди, че тези три витамина са жизненоважни един за друг (имат синергична връзка), понеже всеки от тях има свойството да усилва и подпомага значително действието на другите два.
Много важна роля има по отношение на мозъка. Той го поддържа, като го предпазва от кислородна недостатъчност.
След изследвания най-високи концентрации на витамин С в човешкото тяло са били откривани в нервната тъкан, което показва, че тази част на тялото има най-голяма нужда от него.
Преди години са били проведени опити, които са разкрили, че витамин С, А и селен са в състояние да предотвратят развитието на ракови клетки.
В частност сам по себе си витамин С пречи значително на преобразуването на някои вещества в ракообразуващи.
Като такива могат да се посочат нитритите, които се намират най-вече в плодовете и зеленчуците, вследствие на торенето им с азотни торове, които ние по лошо стечение на обстоятелствата няма как да избегнем и поглъщаме повече или по-малко.
При попадането си в човешкия организъм те се превръщат в нитрозамини, които са главна причина за развитието на рак на стомаха и червата.
Доказано е, че големи количества на витамин С блокират процеса на превръщане на нитратите и нитритите в нитрозамини.
За занимаващите се с фитнес витамин С е от жизненоважно значение за поддържане на съединителната тъкан на костите в добро състояние.
Без витамин С е невъзможен синтезът на колаген, който е основен протеин за изграждането на съединителната тъкан. Приема на нужните дози от витамин С спомага за по-бързо заздравяване на рани по кожата и за поддържането й в добро състояние.
Освен това витамин С участва в усвояването на калция, от което става ясно, че спомага за формирането на костите, растеж и навременно и безпроблемно зарастване при счупване.
Всички ние сме чували и знаем за изключителната важност на сърдечно-съдовата система. Но е добре да знаем за благотворното влияние на витамина върху сърцето и кръвоносните съдове.
При проведени изследвания на хора, прекарали инфаркт е забелязано, че белите кръвни телца пренасят витамин С от други части на тялото към сърцето, като по този начин се подпомага възстановяването на увредените клетки на сърдечния мускул.
Съществува обратнопропорционална връзка между кръвното налягане и витамин С - т.е., колкото по-малко от жизненоважното вещество, толкова по-високо налягане.
Жизненоважен е за хора, които страдат от алергии. Също така при комбинация с витамин В1 и аминокиселината цистеин може да предотврати увреждащи действия от страна на формалин, формалдехид и ацеталдехид.
Витамин С противодейства на други токсични и ракообразуващи процеси в тялото.
Такива се предизвикват от цигарен дим, никотин, автомобилни газове, тежки метали... все неща, на които сме подложени в нашето ежедневие.
Научни изследвания показват, че кръвта на пушачи и алкохолици съдържа средно 20 до 40 % по-малко витамин С.
Причината за това е, че резервите от витамина постоянно се изтощават от посочените агресивни влияния.
Ако не се набавя ежедневно и в нужните количества, това може да доведе до множество трайни вреди.
Препоръчваната доза за възрастен човек е 60 мг. Въпреки всичко посочената доза е предмет на редица спорове.
Има много фактори, които увеличават нуждите от витамин С. Като пример може да се посочи голямата горещина или голям студ.
Пушенето, приемът на противозачатъчни и други лекарствени средства, подлагането на големи физически натоварвания при работа или спорт.
Много медицински лица предписват големи дози при лечение на ракови или сърдечно-съдови заолявания.
Професионалните спортисти в своите съвети и диети препоръчват да се приемат около 2 до 3 грама дневно.
До момента не е известен случай на предозиране от витамин С, поради което споменатите дози от по 2 до 3 гр на ден не могат да се смятат за предозиране.
Но при приемане на много по-големи дози, възможно е да възникнат стомашни проблеми, особено за страдащи от гастрит и язва.
За такива случи се препоръчв да се приема витамина след храна или чрез разтворими варианти на същия.
За трениращи се препоръчва доза от около 3 гр, но е важно да се знае, че до тази доза е нужно да се стига последователно и внимателно.
Рязкото подаване на големи количества витамин С може да доведе до стомашни разстройства. Същото важи и при спирането му.
При приемането на високи дози е нужно последователно и внимателно намаляване на дозите, за да не се стига до сътресения и рязко подлагане на организма на глад за витамин С.
За начинаещите е достатъчно да се придържат към дозата от 1 гр.
Приемът на витамин С може и дори е препоръчително да се комбинира с биофлавоноиди, тъй като има основание да се смята, че подобряват усвояването му от организма.
Това, в общи линии, са основните положения около витамин С. За край на тази полезна информация считам за необходимо да обърна внимание на един малко известен факт.
Витамин С има свойството лесно да се окислява. Това окисляване го превръща в дехидроаскорбат.
Това е вещество с диаметрално противоположни свойства. Това означава, че за разлика от витамин С не пази клетката, а я уврежда.
Поради което обръщам внимание, че ако случайно сте забравили разтворен в чаша вода витамин С от сутринта е по-добре да не го пиете, а да го изхвърлите.
За около 2 до 3 часа половината от количеството от разтворения витамин във вода се окислява до дехидроаскорбат.
7 мар 2013
1712

Подобни новини