Действат ли таблетките с Витамин C
Хапчето витамин С като добавка предлага в пъти по-слаба полза отколкото един портокал с еквивалентно съдържание на витамина. Екип от учени от университета на Милано са доказали това твърдение с нагледен експеримент като дали на доброволци в добро общо здраве по едно питие през две седмици: пресен сок от портокал, съдържащ 150 мг витамин С; вода с 150 мг разтворен витамин С от таблетки и за последния тест – смес от захар и вода без витамини. Учените събрали кръвни проби от участниците непосредствено преди консумацията на всяка напитка, а след това по още 3 проби: след 8, 16 и 24 часа.
Кръвните проби те изложили на оксидативен стрес от водороден пероксид и оценили пораженията, които той нанесъл на ДНК за 3 и 24 ч. Само при пробите, взети при консумирането на портокалов сок била налична антиоксидантна защита. Кръвните проби, взети при прием на вода с разтворен витамин С и вода със захар, не демонстирали никаква защита на ДНК от пероксида.
Изцеденият пресен портокалов сок обаче показал ефекта си веднага – след 3 часа, ДНК пораженията били около 20% по-малко, а след 24 ч – 16% по-малко, в сравнение с останалите проби. Това се дължи на комплексността на витаминовата групировка в природните източници, която е много по-сложна от тази на синтетичните витаминови добавки, споделя д-р Серена Гуарниери, ръководител на изследването.
В още едно изследване на същия екип се акцентира върху количеството витамин С, необходимо за да се проявят неговите защитни свойства. Показаните данни сочат не само, че защитата, предлагана от естествените съединения, е по-комплексна, но и, че витамин С работи най-добре в по-малки количества: приемът на повечко хапчета дневно не засилва ефекта им и може дори да го погаси.
Окзва се , че витамин С не е единственият химикал в портокалите, който дава антиоксидантна защита. В плода, той е част от матрица на взаимносвързани фитохимикали: цианидин-3-глюкозид, флаванони и каротеноиди. Макар точният им механизъм на взаимодействие все още да не е известен на науката, очевиден е нагледният факт: при таблетките с витамин С и обогатените храни и напитки липсват подобни сложни химични зависимости и приемът им не е толкова ефективен в подсилване на здравето.
В крайна сметка за най-добра антиоксидантна защита се препоръчва прием на пресен сок или цели плодове, богати на витамин С.
Кръвните проби те изложили на оксидативен стрес от водороден пероксид и оценили пораженията, които той нанесъл на ДНК за 3 и 24 ч. Само при пробите, взети при консумирането на портокалов сок била налична антиоксидантна защита. Кръвните проби, взети при прием на вода с разтворен витамин С и вода със захар, не демонстирали никаква защита на ДНК от пероксида.
Изцеденият пресен портокалов сок обаче показал ефекта си веднага – след 3 часа, ДНК пораженията били около 20% по-малко, а след 24 ч – 16% по-малко, в сравнение с останалите проби. Това се дължи на комплексността на витаминовата групировка в природните източници, която е много по-сложна от тази на синтетичните витаминови добавки, споделя д-р Серена Гуарниери, ръководител на изследването.
В още едно изследване на същия екип се акцентира върху количеството витамин С, необходимо за да се проявят неговите защитни свойства. Показаните данни сочат не само, че защитата, предлагана от естествените съединения, е по-комплексна, но и, че витамин С работи най-добре в по-малки количества: приемът на повечко хапчета дневно не засилва ефекта им и може дори да го погаси.
Окзва се , че витамин С не е единственият химикал в портокалите, който дава антиоксидантна защита. В плода, той е част от матрица на взаимносвързани фитохимикали: цианидин-3-глюкозид, флаванони и каротеноиди. Макар точният им механизъм на взаимодействие все още да не е известен на науката, очевиден е нагледният факт: при таблетките с витамин С и обогатените храни и напитки липсват подобни сложни химични зависимости и приемът им не е толкова ефективен в подсилване на здравето.
В крайна сметка за най-добра антиоксидантна защита се препоръчва прием на пресен сок или цели плодове, богати на витамин С.