Да изчистим тялото си от токсини
Здравословното хранене не е въпрос само на желание,а трябва да започне да се случва, за да има резултат.
Малко старание и повечко свободно време могат да ви направят щастливи собственици на здравословно приготвена зимнина. И ако не намерите време или начин да варите буркани, то може да се възползвате от удобството на фризера. Там складирайте замразените плодове и зеленчуци.
Размразявайте плодовете бавно на стайна температура. При зеленчуците е обратно, пуснете ги от фризера директно в кипяща подсолена вода за 1-2 минути. Те запазват свежия си вид, а полезните вещества не преминават във водата.
Много по-добър вариант специално за плодовете е те да бъдат изсушени. Така те запазват много добре витамините и минералите си, губят само водата, която съдържат. За жалост в градски условия този начин на приготвяне и съхранение е много труден и почти невъзможен. Изискват се специални условия – нарязаните на тънко продукти (само чушките са цели) се нанизват на канап и на проветриво, чисто място се изсушават.
Сушените плодове са много полезни. Те помагат при редица болести и съдържат витамини и минерали, въглехидрати и разтворима целулоза. Последната се свързва с холестерола в червата и го изхвърля, регулира храносмилането.
Хората с алергии не трябва да прекаляват със сушените плодове. Често те се обработват с калиев или натриев сорбат и други алергизиращи вещества. Децата винаги трябва да си мият зъбите след хапвнане на тези сладости, защото полепват по зъбите и водят до кариеси.
Малко старание и повечко свободно време могат да ви направят щастливи собственици на здравословно приготвена зимнина. И ако не намерите време или начин да варите буркани, то може да се възползвате от удобството на фризера. Там складирайте замразените плодове и зеленчуци.
Размразявайте плодовете бавно на стайна температура. При зеленчуците е обратно, пуснете ги от фризера директно в кипяща подсолена вода за 1-2 минути. Те запазват свежия си вид, а полезните вещества не преминават във водата.
Много по-добър вариант специално за плодовете е те да бъдат изсушени. Така те запазват много добре витамините и минералите си, губят само водата, която съдържат. За жалост в градски условия този начин на приготвяне и съхранение е много труден и почти невъзможен. Изискват се специални условия – нарязаните на тънко продукти (само чушките са цели) се нанизват на канап и на проветриво, чисто място се изсушават.
Сушените плодове са много полезни. Те помагат при редица болести и съдържат витамини и минерали, въглехидрати и разтворима целулоза. Последната се свързва с холестерола в червата и го изхвърля, регулира храносмилането.
Хората с алергии не трябва да прекаляват със сушените плодове. Често те се обработват с калиев или натриев сорбат и други алергизиращи вещества. Децата винаги трябва да си мият зъбите след хапвнане на тези сладости, защото полепват по зъбите и водят до кариеси.