Болезнена чувствителност на зъбите
Обичате ли рано сутрин да пиете топлото си кафе или чай в компанията на любимия човек или пък да се разхладите в летните жеги със здравословна доза млечен сладолед? Но всеки допир до любимата топла или студена храна или напитка предизвиква у вас ужасно чувство на болка и дискомфорт. Ако това преживяване ви е \"до болка\" познато, вероятно страдате от чувствителни зъби.
Зъбната чувствителност е дискомфорт в един или много зъби, която се отключва от топли, студени, сладки или кисели храни и напитки или дори вдишване на студен въздух. Оплакването най-често е от остра и кратка болка.
Какви за причините за чувствителни зъби?
Чувствителност се появява, когато се открие дентина на зъбите като резултат от отдръпване на венците, така наречената рецесия. Друга причина за появата на чувствителност на зъбите е изтриването на емайла на зъба и достигането до дентин. Дентинът е твърда зъбна тъкан с множество малки каналчета, наречени тубули, при въздейстието върху които се предава дразнението директно върху нерва на зъба, който е отговорен за болката.
Много са причините за чувствителните зъби.
Рецесия на венеца - отдръпване на венеца и оголване на кореновите повърхности.
Упражняване на твърде силен натиск при четкане на зъбите. Използване на четки за зъби с твърд косъм в комбинация със упражняване на силен натиск често води до по-бързото изтриване на емайла защитаващ зъбите. Този натиск може да доведе и до рецесия на венците.
Зъбен кариес. Често зъбите стават чувствителни с напредване на кариозния процес.
Пукнатини в зъбите.
Скърцане със зъби. Скърцането със зъби износва емайла и след време се открива и дентина.
Избелването на зъбите също води до краткотрайна чувствителност на зъбите.
Прекомерна употреба на киселинни храни и напитки. Честата употреба на безалкохолни газирани напитки и цитрусови плодове също е честа причина за ерозиране на емайла и чувствителност на зъбите.
Как да се предпазим?
Превенцията на зъбната чувствителност включва:
Подържане на добра орална хигиена. Използването на конец за зъби, подходяща четка за зъби и техника за четкане са от особено значение.
Използване на паста за чувствителни зъби. На пазара има няколко марки пасти за чувствителни зъби. С редовната им употреба трябва да усетите намаляване на чувствителността. Активната им съставка може да бъде натриев флуорид или натриев нитрат, съставки, които значително намаляват чувствителността.
Внимавате, какво консумирате. Добре е да се избягва честата употреба на киселинни храни и напитки.
Избягвайте скърцането със зъби. Ако стискате зъби, използвайте шини по време на сън.
Посещавайте редовно вашия зъболекар. Почиствайте зъбния камък поне два пъти годишно.
При всички случаи, когато тази чувствителност пречи на ежедневното хранене и навици се обърнете към вашия зъболекар за консултация.
Лечението зависи от причинителя на чувствителността. Необходим е индивидуален подход при всеки един случай.
Зъбната чувствителност е дискомфорт в един или много зъби, която се отключва от топли, студени, сладки или кисели храни и напитки или дори вдишване на студен въздух. Оплакването най-често е от остра и кратка болка.
Какви за причините за чувствителни зъби?
Чувствителност се появява, когато се открие дентина на зъбите като резултат от отдръпване на венците, така наречената рецесия. Друга причина за появата на чувствителност на зъбите е изтриването на емайла на зъба и достигането до дентин. Дентинът е твърда зъбна тъкан с множество малки каналчета, наречени тубули, при въздейстието върху които се предава дразнението директно върху нерва на зъба, който е отговорен за болката.
Много са причините за чувствителните зъби.
Рецесия на венеца - отдръпване на венеца и оголване на кореновите повърхности.
Упражняване на твърде силен натиск при четкане на зъбите. Използване на четки за зъби с твърд косъм в комбинация със упражняване на силен натиск често води до по-бързото изтриване на емайла защитаващ зъбите. Този натиск може да доведе и до рецесия на венците.
Зъбен кариес. Често зъбите стават чувствителни с напредване на кариозния процес.
Пукнатини в зъбите.
Скърцане със зъби. Скърцането със зъби износва емайла и след време се открива и дентина.
Избелването на зъбите също води до краткотрайна чувствителност на зъбите.
Прекомерна употреба на киселинни храни и напитки. Честата употреба на безалкохолни газирани напитки и цитрусови плодове също е честа причина за ерозиране на емайла и чувствителност на зъбите.
Как да се предпазим?
Превенцията на зъбната чувствителност включва:
Подържане на добра орална хигиена. Използването на конец за зъби, подходяща четка за зъби и техника за четкане са от особено значение.
Използване на паста за чувствителни зъби. На пазара има няколко марки пасти за чувствителни зъби. С редовната им употреба трябва да усетите намаляване на чувствителността. Активната им съставка може да бъде натриев флуорид или натриев нитрат, съставки, които значително намаляват чувствителността.
Внимавате, какво консумирате. Добре е да се избягва честата употреба на киселинни храни и напитки.
Избягвайте скърцането със зъби. Ако стискате зъби, използвайте шини по време на сън.
Посещавайте редовно вашия зъболекар. Почиствайте зъбния камък поне два пъти годишно.
При всички случаи, когато тази чувствителност пречи на ежедневното хранене и навици се обърнете към вашия зъболекар за консултация.
Лечението зависи от причинителя на чувствителността. Необходим е индивидуален подход при всеки един случай.